05-10-09

No turning back

Ondertussen is het al een week geleden dat ons zoontje werd gedraaid. Woensdag moest ik nog eens op controle. Ik dacht wel “ok hij zal wel nog met zijn hoofd beneden liggen”. Ik had toch niets gevoeld en ik zou het nu toch echt wel MOETEN voelen hé. Maar ja, je weet toch nooit.

Na de gebruikelijke urine-, bloeddruk- en gewichtscontrole, terug de tafel op. De gyn was deze keer heel snel en stond al aan mijn tafel. Ze sprak me aan met een glimlach, terugdenkend aan de gelukte kering van maandag. Ze heeft er de hele dag goedgezind van rondgelopen en het was nu nog te zien op haar gezicht.

Een GBS kweek werd afgenomen en ook voelde ze eens aan mijn baarmoederhals: hij stond al een klein beetje open en was al iets weker. Maar betekent nog niets; ik kan daarmee gemakkelijk overtijd gaan. Het is alleen handig: alles wat je al hebt voor je in arbeid gaat is meegenomen; daarvoor moet je al niet meer afzien.

De echo erbij en ja hoor, ons ventje lag nog ideaal en hij kon volgende de gyn niet meer terugdraaien. Hij ligt al te diep met zijn hoofdje in mijn bekken. Ik vroeg nog eens na of het nu kon dat hij niet zou indalen. Het komt idd voor dat baby’s in stuit gaan liggen omdat het bekken te nauw is om comfortabel te gaan liggen in hoofdligging. Maar dat was bij mij duidelijk niet het geval. Ze zag zo dat ik een breed bekken heb. Ik ben ideaal om te bevallen. Ik neem dat wel met een grote korrel zout, de praktijk zal het moeten uitwijzen. Ik kan alleen maar hopen dat ze gelijk heeft.

Onze gyn zegt nooit spontaan een schatting van het gewicht. Ik denk dat dat vooral is omdat ze weet dat dit slechts een schatting is en dat ze niet wil dat je je daar te veel op gaat blind staren. En toch vroeg ik er maar zelf naar. Hij werd geschat op dat moment op 2900gram. Geen echte groot dikkertje. Maar dat hoeft niet; zijn gezondheid is het belangrijkste. Ze voegde eraan toe “dat past toch bij jullie bouw” (mijn ventje en ik zijn beiden nogal slank). Ventje repliceerde: “we waren beiden nogal dik bij de geboorte nochtans, 4kg en 3750gr). Ze keek verbaasd maar antwoordde terug “oh kijk dat bewijst maar weer eens wat in de literatuur beschreven staat: dikke baby’s zouden een gezonder leven tegemoet gaan: minder cholesterol, minder obesitas, …”. En aan mijn antwoord had ze zich vast niet verwacht “Alé ons zoontje heeft dus minder geluk”. Ze herpakte zich snel en zie “Ja maar het is geen kleintje ook hé, en hij heeft nog tijd om aan te dikken”. Ik zit er niet mee, maar vond het wel grappig.

De gyn was duidelijk op haar gemak want ze bleef in alle rust bij ons en maakte veel opening voor eventuele vragen. Ventje vroeg dan maar wanneer we juist moeten binnenkomen bij het in arbeid gaan. “Wat is een wee? Een wee is echt de baarmoeder die helemaal hard wordt, maar is pas echt een wee als je niet meer kan praten als je die hebt. Dus echt als je zegt ‘wacht even, er is een wee op komst’. Je komt pas binnen naar het ziekenhuis als de weeën elkaar om de vijf minuten opvolgen en dit gedurende een uur. Nu uitzonderingen zijn: de vliezen zijn gebroken, dan is het simpel plas water en je weet dat de arbeid begonnen is; bij bloedverlies moet je dadelijk binnen want dat is niet normaal. En hierbij duidde ze op het verschil met de slijmprop: dat is echt slijm met wat bloed bij. Maar echt bloedverlies is niet echt normaal. Dus dan moet je dringend binnenkomen. Ze zei er ook bij dat als je vroeger wil komen dat het zeker altijd mag.
Of als je het niet goed weet, bel dan gewoon de materniteit op, die zijn dat gewoon en zeggen wel of je al moet binnenkomen of niet.”

Nu moet ik terug op controle de week dat ik ben uitgerekend: op 12 oktober. Maar ze zei "als je ongerust bent of wat dan ook, dan moet je binnen hé. Lage drempel hé". Ik heb toch een lieve gyn, vind ik zelf.

In verband met mijn uitgerekende datum wilde ik ook wat verwarring wegwerken. Volgens CRG was ik uitgerekend voor 11/10. Volgens de eerste echo bij mijn gyn voor 14/10 en volgens de echo van 12 weken voor 16/10. Wat is het nu? Eigenlijk is 11/10 juist (das nu maar zeg dagen meer :s), maar ik ga ervan uit (en gyn ook had ik de indruk) dat ik overtijd ga. Dus ik blijf 14/10 in mijn hoofd prenten. Dat is ook de datum die is doorgegeven aan de werkgever. Dus kleine man nog even blijven zitten hé ;-).

foetus

11:34 Gepost door Bokje in Roze bril | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Spannend hé bokje. Het is bijna zover!
Ik duim dat kleine man nog minstens een weekje blijft zitten en dat je daarna een fantastische bevalling tegemoet gaat en op de gigantische roze moeder-wolk terechtkomt.

Hou ons zeker op de hoogte!

groetjes

Gepost door: Sterretje | 08-10-09

aftellen samen met jou..laat hem nog effe in je buik zitten voor hij ter wereld komt. Een wereld waar hij een liefhebbende mama en papa heeft en een tante Momke die staat te trappelen om te babysitten :)

Gepost door: Mom to be | 09-10-09

Bokje,

Je bent er bijna. Na al dat wachten een baby in je armen houden. Ik wens je een goede bevalling.

groetjes

Gepost door: Elly | 10-10-09

Hi bokje (ik kom altijd via muis haar site omdat je net iets voor ons bent uitgerekend)
Ik zie dat je draaipoging is gelukt: proficiat! Dat maakt het allemaal een stuk eenvoudiger, alhoewel de bevalling natuurlijk een goeie klus blijft :-)

Spannend hoor, heel veel succes met wachten en straks met de bevalling van jullie wonder: liefs!

Mixedmama Jess

Gepost door: Mixedmama Jess | 11-10-09

Ik kom mee supporteren voor jou hé bokje!!! Ge gaat dat super doen hoor meid!!! (k Hoop dat ik nog ni te laat ben ;-))

Die uitleg over wanneer je moet binnen gaan heb ik ook gekregen op 20 weken. Als je twijfelt, gewoon gaan. Beter dat je daar wat te vroeg staat dan dat je zoontje op de achterbank van de auto geboren wordt hé... Alhoewel, da's ook iets speciaals (als alles goed verloopt toch!) ;-)))

Go for it, meid!!!

Enne, tante Momke, wil je graag nog een 2e babysit-kindje bij? k Denk dat onze Arne wel kandidaat is ;-)

Gepost door: Ikke26 | 11-10-09

He Bokje, hoe gaat het nu met je? Of ben je al stiekum aan het bevallen?

Veel succes! En hou ons op de hoogte he? We zijn allemaal reuze nieuwsgierig!

Liefs Libelle

Gepost door: Libelle | 13-10-09

De commentaren zijn gesloten.