25-08-09

Shot zich een bult

Lang heb ik moeten wachten voor ik zeker was dat ik hem voelde. En ondertussen voel ik hem heel frequent. Ongeveer een week of twee geleden begonnen zelfs de echte stampjes. Echt bulten stampt hij. Je ziet mijn buik op en neer wippen en een bult naar boven komen. Hij kan het zelfs even aanhouden. En als je voelt, voel je een verharding in mijn buik. Het is wel nog te onduidelijk om te merken of het een hand of voet is.

Hij lijkt het zich ook niet meer aan te trekken of ik rustig ben of niet. Als hij zich wil laten voelen, zal hij het niet laten. Zo waren we vorig weekend naar Parijs. We hebben daar veel gewandeld (lees de toeristische trekpleisters bezocht), en kleine meneer was de hele tijd goed bij bewustzijn aan het meegenieten van de bezoekjes. Het is wel leuk om hem zo vaak en duidelijk te voelen.

Anderzijds als hij zich even niet laat voelen (want sommige dagen is hij precies toch wel meer moe dan andere), dan komt een ieniemienie angstmonstertje piepen. Het lijkt me wel opvallend nu dat hij vooral van het weekend houdt, en veel minder van weekdagen (net zijn mama ;-).

beweging

14:41 Gepost door Bokje in Roze bril | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

20-08-09

Zon, zee, strand = genieten

Vakantie, zalig genieten. Strand, zon en zee. Wat wil een mens nog meer? En dat allemaal aan de Belgische kust. Ja ver weg trekken doen we al jaren niet meer. De laatste keer was onze huwelijksreis, 6 jaar geleden. En nu met een kleintje in de buik, zou ik het zeker niet riskeren om ver weg te trekken. Dus naar ondertussen jaarlijkse traditie naar de Belgische kust getrokken. En wat hadden we geluk met het weer.

We vertrokken vlak na de laatste controle, diegene die me toch met een klein angstmonster had opgezadeld. Maar wonder boven wonder heb ik weinig gedacht aan het angstmonster. Komt het omdat ik meer vertrouwen krijg? Komt het omdat het idee dat het allemaal wel eens goed zou kunnen komen reëler wordt? Of komt het door de vakantie, volledig relax en ontspannen? Bijna dagelijks op het strand liggen met bikini aan, en kijken naar het op en neer wippen van de buik bij het wakker zijn van onze kleine uk. Zalig en geruststellend.

Op het strand viel het ook op hoeveel zwangeren er wel niet zijn. Ik heb al gehoord dat 2009 een babyboom-jaar zou zijn. Natuurlijk vallen de zwangeren me eens te meer op nu. En dan maar vergelijken met de buik en zien wie voor mij of na mij zou moeten bevallen. Iets dat vorig jaar misschien wel een kwelling zou zijn geweest, was nu best wel plezant.

En natuurlijk zijn de gezinnen met buggy’s en spelende kinderen overtollig aanwezig. De baby’s trokken het meest mijn aandacht en deden me al wat vooruit blikken naar volgend jaar. Dan zullen we vast terug aan zee zitten met onze kleine jongen. Zalig uitkijken naar de toekomst, waarbij alles toch goed komt!

decoration

09:49 Gepost door Bokje in Roze bril | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

06-08-09

Angstmonster versus wonderfee

Deze post dateert eigenlijk al van vorige week, maar is niet vroeger hier gepubliceerd geraakt.

Maandag, eindelijk na 5 weken terug op controle. Eindelijk zou ik mijn zoontje terug zien. Net voor we vertrokken, moest ik nog zoeken naar mijn zwangerschapsboekje. Het lag niet op de gebruikelijke plaats. Dus alles afgezocht, tot zelfs boven in de badkamer toe. Nergens te vinden. Uiteindelijk maar zonder vertrokken, want we zouden nu al te laat komen. En zoals gewoonlijk vind ik het terug NA de controle.

Daar aangekomen toch nog even moeten wachten in de wachtzaal voor de vroedvrouw me binnen riep. Een stagiaire vroeg of ze mocht meekijken. Ok, geen probleem. Bloeddruk gemeten, die naar mijn normen genormaliseerd was (11/6), gewicht en urine gecontroleerd naar gewoonte. De vroedvrouwen vroeg ook naar het voorkomen van harde buiken. Ik denk niet dat ik dat al gehad heb, ik zou niet weten hoe dat moet voelen. Direct weerklonk het antwoord dat ik het dan nog niet gehad heb. Ok, goed denk ik dan. Want dan zal hij toch nog wel even blijven zitten hé, zoals het hoort.

Daarna vroeg ze ook of ik klachten had. Eigenlijk vind ik niet dat ik mag klagen. Alleen heb ik soms last van kuitkrampen ‘s nachts, auuuuuuw, wat kunnen die pijn doen. Dan moet ik echt uit bed jumpen om plat op mijn voet te gaan staan. “Magnesium al geprobeerd”. Ik dacht dat  dit allemaal vervat zat in Omnibionta. Blijkbaar toch niet voldoende en kan extra magnesium helpen. Dus dat maar eens proberen dan. Verder heb ik ook wel eens last gehad van miltachtige pijn. Vooral als ik vermoeid ben. Maar anders niet echt klachten.

Dan terug de tafel op en keek de vroedvrouw al eens snel naar het hartje via de echo. En direct “ik weet van waar je miltachtige pijn komt. Zijn hoofdje ligt hier (waarmee ze wees naar bovenaan links) en dat is harder dan de rest van zijn lichaam en drukt op je organen”. Nadien liet ze ons het hartje horen. Het klopte, dus weer oef.

Na een tijd wachten kwam de gynaecoloog binnen. Ze controleerde eerst vaginaal om te zien of alles nog volledig dicht zat. Ok, check. Alles nog potdicht. Daarna voelde ze aan de ligging en liet ze de stagiaire ook voelen. Bevestiging, hoofdje bovenaan, poepje beneden. Met de echo opnieuw diezelfde bevestiging. Ik kon dan heel goed meevolgen hoe hij lag: hoofde links boven, wervelkolom tot helemaal beneden met poepje heel diep in het bekken. Ik was zelf verrast hoe diep hij wel niet lag. En dan de beentjes helemaal terug naar boven, zodat zijn tenen aan zijn hoofd uitkwamen. “Het is steeds verrassend te zien hoe lenig die babytjes zijn” zei de gynaecologe. We zagen hem ook duimen. Het ventje zegt nu dat hij al “slechte gewoonten” heeft in de buik. Hihihihi.
Bij 2/3 van de baby’s liggen ze al met het hoofdje naar beneden op 28wkn. Mijn kleine pruts moest natuurlijk in het kleinste hokje van de statistieken vallen. Maar goed zolang het dat maar is, en niets erg mag hij voor mijn part het kleinste hokje van de statistieken kiezen ;-). Hij kan trouwens nog perfect draaien. En het kan zijn dat ik dit hevig voel of dat ik er helemaal niets van merk. We zullen wel zien wanneer meneer zin heeft om zich te draaien.
Ik had trouwens al het vermoeden dat hij nog steeds met het hoofdje bovenaan ligt. Want hij lijkt het plezant te vinden om met zijn voeten te porren in mijn blaas, waardoor ik dan dringend naar toilet moet. Het is hetzelfde gevoel dan wanneer iemand met een vinger via je buik je blaas indrukt.

Daarna begon de gynaecologe te meten. Het beentje, de hoofdomtrek en nog zo van die metingen. Niet de baby in zijn geheel. Ze zei dat hij netjes mee was met zijn groei zoals het hoort. Oef. Mijn bezorgdheid al weggewerkt. Dan keek ze naar het hartje. Ze maakte een close-up van het vier-kamerbeeld en ze bleef staren naar dat scherm. Het leek eeuwen te duren. Angstmonster begon me terug te overvallen en had deze keer ook het ventje te pakken. Na heel lang staren zei de gynaecoloog “het vierkamerbeeld ziet er goed uit”. Oef, maar toch was ik niet zo opgelucht. Ik bleef / blijf / zitten met dat vervelende gevoel dat er misschien iets mis is en dat ze het niet wou zeggen. Ventje probeert me gerust te stellen dat ze gewoon alles wou nakijken en zien of alles wel gesloten was. Ik hoop dat hij gelijk heeft.
Mezelf probeer ik te sussen door rationeel te proberen denken “Ze laat me niet extra op controle komen, ze heeft zelfs gezegd dat ik volgende controle bij de huisarts mocht laten doen, dan zal alles wel in orde zijn”. Ik probeer dus het angstmonster weinig kans te geven.

Verder probeerde de gynaecologe te zoeken naar de inplanting van de aders en slagaders in het hart, maar dat leek niet te lukken. Hij lag niet goed daarvoor. Als ze al “juist” liggen is het makkelijker te vinden. Maar nu lukte het niet. Dat is dus voor de volgende keer.

En nu nog een grappige kant. De gynaecologe toonde het oortje van onze zoon. En je zag het perfect: zijn oorlel en zelfs het krulletje van de binnenkant van de oorschelp was perfect te zien. “Dat zie je niet vaak” zei de gyn. Het ventje had het grappige antwoord “ah hij zal dus grote oren hebben”. Ik zag de gyn gniffelen en antwoordde “neenee, dat is omdat mama zo mager is dat je zo mooie echobeelden hebt”. Hihihihihi. Het was waar ook; ik kan natuurlijk niet vergelijken, maar de andere beelden waren ook mooi. Je zag heel mooi de oogkassen, het neusje, de bovenlip, de kin, ….

Dus al bij al een toffe echo. Alleen is deze keer het angstmonster niet volledig verslagen door de wonderfee.

09:21 Gepost door Bokje | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |