28-08-08

Inseminatie: hoe?

Maandag gingen we op gesprek bij de "counselor", zoals dat heet. Dit zijn eigenlijk verpleegkundigen die je de behandeling van naaldje tot draadje uitleggen, wat je moet doen wanneer.

Van de uitleg dacht ik wel al veel te weten, dankzij the worldwideweb (dank u voor deze tool!). Dus daar was ik niet echt benieuwd naar, natuurlijk wel een beetje hé. Maar mijn meeste nieuwschierigheid en hoe dichter het kwam mijn zenuwachtigheid ging naar "wie" mijn counselor zou zijn. Ik had vernomen dat je steeds dezelfde counselor blijft behouden. Daarom vond ik het wel belangrijk. Gelukkig had ik vooraf ook wel al gehoord dat het stuk voor stuk goede counselors zijn. Slechts één iemand zou een beetje koeler overkomen. Ik hoopte toch maar dat ik deze niet zou hebben. Want een dokter mag best sec zijn voor mij, maar van een verpleegkundige heb ik toch liever iets meer medeleven. Begrijp me niet verkeerd, ze moeten ook objectief kunnen blijven hé, maar empathie is niets te veel gevraagd.

Om 14u was onze afspraak. Om mij niet te verklappen op mijn werk, had ik gezegd tegen het ventje afspraak op het CRG zelf. Om 13u55 was ik al aanwezig. Het ventje nog nergens te bespeuren. Ik gaf zoals het hoort mijn ziekenhuisbadge aan de secretaresse. Na meer dan 10 minuten wachten was het ventje nog niet gearriveerd. Biebie werd al goed zenuwachtig en verveeld dat hij niet op tijd was. Gelukkig even later kwam hij bijna letterlijk "aangestormd".

Kort nadien riep de verpleegkundige mijn naam. Mijn eerste indruk was "zo een jong dingske; die werkt hier vast nog niet lang" (no offence). Maar ze zag er lief uit. Dus het kwam wel goed.

Op het bureau lagen allerlei papieren klaar. Er stond in fluo een aantal zaken uitgelegd. Ze legde uit dat ik op dag 3 van de cyclus moest starten met Pergotime (eigenlijk net hetzelfde als Clomid, gewoon andere merknaam) en dit tem dag 7. Op dag 3 moest ik wel eerst een bloedafname laten doen en wachten tot ik opgebeld word in de namiddag. Zij zouden dan zeggen of ik mocht starten met de Pergotime. Maar normaal gezien zijn de bloedwaarden goed hoor, het komt zelden voor dat er toch niet mag gestart worden. Ik moet proberen te zorgen dat ik het pilletje steeds op ongeveer hetzelfde uur neem, steeds 's avonds. Nadien vroeg ze naar mijn cyclusduur. Aangezien deze gemiddeld 26 dagen is moet ik al op dag 10 op echocontrole gaan (na gekeken te hebben op een schema). Hiervoor is wel een afspraak nodig, deze neem ik op dag 1. Dag 1 is de dag waarmee je opstaat met rood bloedverlies. Eigenlijk de dag dat het rood bloedverlies in de voormiddag verschijnt (want als je uitslaapt, dan sta je er misschien mee op en anders niet). Bruinverlies telt niet mee.
Op dag 10 controleren ze dan de grootte van je follikels. Als er minimum één groot genoeg is, dan mag ik die avond al Pregnyl inspuiten. Ja, een inspuiting aaaaaah. Maar het zal wel lukken. Het moet hé. Effe op de tanden bijten en het zal zo wel gaan. Er is veel kans dat ik wel nog moet terugkomen, want dag 10 is vroeg. Ze zullen dat die dag wel zeggen wanneer ik terug moet. Bij elke echo is er ook een bloedafname.
Op de tweede dag na de Pregnyl volgt de inseminatie; steeds in de voormiddag. Het ventje moet die dag zijn deeltje "leveren" en dit twee uur voor de inseminatie. Ik zag het ventje al bezorgd kijken en er volgde de vraag "En ik weet dat pas op die dag (referend naar de dag van de Pregnyl-spuit)?" De verpleegkundige bevestigde. Ok, dat wordt een geregel met het werk en maar hopen dat het op een "goede" dag valt. Maar dit gaat toch voor zenne. Aanpassen zal het worden.
Na de inseminatie moet ik Utrogestan tabletten vaginaal opsteken. Jek, er kan vuil van afkomen, dus best een inlegkruisje dragen. De Utrogestan is progesteron en dient om het baarmoederslijmvlies dikker te maken. Aha, ik had gelijk de dokter had iets gezegd van progesteron.
Op dag 15 na de inseminatie volgt een bloedafname of ik zwanger ben. Als ik het niet ben, begint alles van voor af aan voor de volgende poging.

Ze liet ons even alleen, terwijl ze voorschriftjes ging halen. Het ventje vroeg me of ik alles begrepen had, want hij vond het allemaal nogal ingewikkeld. Voor mij was het zeer duidelijk. Maar ja, ik was wel bevoorrecht, dankzij the worldwideweb hé. Ik wist al veel.

De verpleegkundige vroeg of we nog vragen hadden. En vraagt het ventje "Werk je hier al lang?". Ik lachte en zei "Ik denk dat ze vragen over de behandeling bedoelt hé." De verpleegkundige "Zulke vragen mogen ook. Nee, ik werk hier nog niet lang. Eén maand, ik vervang iemand die bevallen is."

En dat was het dan. We wisten alles nu. We konden er aan beginnen. We zijn er klaar voor!

Wish me good luck!

decoration

10:16 Gepost door Bokje in Actie | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Op goed geluk veel succes!!

Ps. Counselor is met 1 L :-) ni?

Gepost door: fieke | 28-08-08

veel succes Hopelijk mag het van de eerste keer lukken hé
Veel succes.

Gepost door: christine | 28-08-08

Zie jij counselor met twee L-en staan? ;-)))) (thnx)

Gepost door: Bokje | 29-08-08

good luck! ik heb er 3 op zitten en wist niks van die Utrogestan af,ik ga dat dus vragen voor mijn laatste IUI,inb oktober begin ik te pillen voor ivf.
maar ik hou beide duimen op voor jou,meid!

Gepost door: Peggy | 29-08-08

GOOD LUCK !!! Bokje,
Ik wil je het allerbeste wensen, en dat het van de eerste keer raak mag zijn!!!

Bij mij zijn mijn regels zaterdag begonnen,en in deze cyclus gaan ze een cryo terugplaatsen...

Trouwens, mijn regels doen deze keer niet meer zoveel pijn dan voor mijn laparoscopie!!! Hopelijk is dit een goed teken en blijft het zo!
Heb wel nog pijn, maar het is draaglijk. Af en toe een 'supersteek', die niet zo draaglijk is, maar over het algemeen valt het mee. Hopelijk vermindert het elke keer (of komt er geen keer meer!!!)... Dus: er is nog hoop na een laparo!!! :-)

Gepost door: Ikke26 | 01-09-08

DUIMEN Bokje,
Ik wens jou van ganser harte met duimen in de aanslag mega veel ‘good luck’. Ik gun het je zo hard, meisje!
Tof dat je hier zo’n mooi gedetailleerd verslagje hebt neergetikt, dat helpt me enorm vooruit…
Wie weet kunnen we ongeveer gelijktijdig starten… Zou dat niet fijn zijn?
Maar eerst moet ik de spanning nog doorstaan en deze week zien te overleven…

Knuffels
Momke

Gepost door: Mom to be | 01-09-08

De commentaren zijn gesloten.