30-06-08

Research

Snel na het eerste gesprek bij de fertiliteitsarts konden de eerste onderzoeken al gebeuren. Zowel mijn ventje als ik kregen nog diezelfde dag een bloedonderzoek.

Op dag 3 van mijn cyclus gebeurde er een vaginale echo. Ja op dag 3, wel een beetje vies en genant. Ik had het vooraf wel nog eens extra gevraagd of ik het goed gehoord had, maar ja hoor. Het moest dan gebeuren. Op de dag zelf was ik best wel wat zenuwachtig, niet te veel maar toch voelde ik de kriebeltjes een beetje in de buik.

Eerst werd er opnieuw een bloedafname gedaan; dit om te kijken naar mijn hormoongehalte. En nadien moest ik in een kleedkamertje gaan, die fungeerde als tussensas, tussen de echografieruimte en de bloedafnameruimte. Het was wel raar, want niemand zei wat de bedoeling was. Ik had wel het idee dat ik me moest uitkleden, maar hoeveel en wat allemaal bleef een vraagteken. Plus als je op dag 3 van je cylcus bent, sta je nu niet echt te springen om daar helemaal naakt te zitten wachten. Plus, de deur naar de echografiekamer was vast en ik zat daar maar te wachten. 

Na een 5 minuten ging de deur open en moest ik dus inderdaad ook mijn slipje uittrekken. De dame die de vaginale echografie uitvoerde was wel vriendelijk en zorgde ervoor dat ik me minder genant voelde. Alhoewel toen ze zei dat het bloed "eruit liep" schaamde ik me wel nog eens extra (bloos). Ik vroeg haar waarom dit onderzoek tussen dag 2 en dag 5 van de menstruatie moest zijn. Dit is nodig om de voorraad follikels aan beide kanten van de eierstokken te bepalen. Bijvoorbeeld als er maar 2 in elke eierstok zouden zitten dan zou er (hormonale) stimulatie nodig zijn. En afhankelijk van het aantal kunnen ze ook de dosis bepalen. Als er 10 in elke eierstok zitten dan is er geen stimulatie nodig zijn. Bij mij zaten er 5 langs elke kant. Dus het was goed zei ze. Ik wel blij natuurlijk. Maar onmiddellijk popte de vraag op: "ja wat is er dan wel mis?"

decoration

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een paar weekjes later had ook het ventje nog een opdrachtje. Hij moest zijn sperma leveren. Hij keek er echt tegenop. Ik kan ook wel begrijpen dat het niet leuk is voor hem, maar voor ons is het evenmin leuk, hé. In het centrum was wel een speciaal kamertje ingericht, maar ook dat stelde hem niet gerust. Hij bleef het "akelig" vinden. Zo een kamertje waar iedereen het heeft gedaan. Ik kan me wel voorstellen dat er leukere dingen zijn.

decoration

12:06 Gepost door Bokje in Actie | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

29-06-08

Van controlefreak tot actie-mens

Er werd me vroeger al wel eens verweten dat ik een controlefreak ben. Alles is uitgepland en uitgestippeld en het moet allemaal verlopen volgens dit plan. Plotse uitspattingen of onverwachtheden zijn normaal niet aan mij besteed. Alles gebeurt zoals ik het wil en kan dit niet onmiddellijk, dan zorg ik er wel voor.

Door het feit dat spontaan zwanger niet lukte wanneer ik het wilde, heb ik mezelf enorm "tegengekomen". Het iets onder de controle hebben, ergens mijn macht niet over kunnen uitoefenen, was tot heden vreemd aan mij. Alles (of toch alle belangrijke) zaken gebeurde omdat ik het zo wilde. Ook zwanger worden zou gebeuren op het tijdstip dat ik (en mijn man) hadden bepaald. Mispoes. Er wordt vaak wel eens gezegd dat de natuur zich niet laat controleren. Wel, jammer genoeg moet ik het deze keer gelijk geven. Of althans gedeeltekijk.

Een controlefreak is ook meestal een actie-mens. Ook dit is niet anders bij mij. Als ik de verhalen van anderen lees, zijn wij wel vroeg verder gegaan. Verder naar een fertiliteitsarts (diegene die de natuur wel deels kan controleren, beheersen). Maar dat typeert mij nu net: het doe-mens in mij zegt doe dan toch iets, onderneem actie. Dan heb ik toch iets meer het gevoel dat ik dingen controleer.

Tijdens ronde 9 sprak ik af met mijn ventje, als het deze ronde niets zou worden, dan zouden we een afspraak maken met een fertiliteitscentrum. Zoals te verwachten draaide ronde 9 op niets uit. Voor ons stond het nu vast: er is vast iets mis met ons. Ook al zeggen ze dat je minimum een jaar moet proberen, ik kon niet bij de pakken blijven zitten. Dat ligt niet in mijn aard.

Bovendien gingen we ervan uit dat een afspraak bij een fertiliteitscentrum aan een lange wachttijd gebonden was. Dus als we dan nog 3 maanden zouden moeten wachten, dan zou het ook uiteindelijk een jaar zijn. We bleken geluk te hebben. Een goede 4 weken later hadden we het eerste gesprek reeds achter de rug.

Het voelde wel vreemd aan zo een afspraak hebben. Het leek alsof het nu echt definitief werd dat we spontaan geen kind konden krijgen, ook al verandert er fysisch niets. Tegelijkertijd hoopte ik ook wel dat deze afspraak een positieve keerzijde had; hopend dat we meer zouden  berusten in het krijgen van kinderen en dus er minder mee bezig zijn. Nu kan ik gerust zeggen: niets is minder waar. Ik was er niet minder mee bezig. Ik wou nog steeds van elke kans genieten om spontaan zwanger te worden. Dus helemaal definitief werd het ook weer niet: ik hield me nog steeds vast aan de mogelijkheid om zonder hulp een baby te maken.

 

decoration

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het eerste gesprek hielp ons eigenlijk niet onmiddellijk verder. Er werd niet verteld wat we verkeerd deden, er werd niet verteld waarom we niet zwanger konden worden. Er werden algemene vragen gesteld: "hoe lang al bezig met proberen zwanger te worden, clyclus regelmaat, operaties gehad, ziektes, ...". Toch was de eerste belangrijke stap gezet. Er zou iets worden ondernomen

Tijdens dit eerste gesprek vielen ook voor de eerste keer de woorden IVF en ICSI. Deze woorden waren best wel confronterend. Zelf had ik daar nog nooit bij stilgestaan en het leek alsof ik er nog niet klaar voor was om deze woorden te horen. Het leek alsof iemand met een hamer op mijn hoofd sloeg. Voor hen zijn deze woorden dagelijkse kost, maar voor iemand die eigenlijk nog niet aanvaard had dat spontaan zwanger worden niet kan kunnen deze woorden "hard" aankomen. En ik wimpelde de woorden dan ook onmiddellijk van me af door te denken "oh maar daar zijn we nog niet hoor".

Na afloop van het gesprek werden afspraken gemaakt voor de onderzoeken en een nieuwe afspraak bij de arts. Twee maand na de eerste afspraak: precies een eindeloos lange tijd. 

 

 

decoration

19:45 Gepost door Bokje in Actie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-06-08

Zelfbescherming

De eerste maanden van proberen was ik nog "onnozel". Ik merkte dat ik mijn lichaam eigenlijk niet kende. De pre-menstruatie-symptomen nam ik aan als zwangerschapssymptomen. Vreemd dat je je eigen lichaam eigenlijk niet kent. Gedurende mijn cyclus gaat mijn lichaam elke keer weer veranderen.

Ik herinner me nog goed de eerste maand dat we "geprobeerd" hadden. Ik kreeg naar het einde van de cyclus gespannen borsten (zoals altijd heb ik nu geleerd). Toen nam ik dat aan als een zwangerschapssymptoom. Nu weet ik wel beter. Na de eisprong is er progesteron en die zorgt voor die spanning. Een aantal maanden nadien had ik bij het opstaan en ook nog doorheen de dag last van "misselijkheid". Jullie kunnen het al raden: mijn hoop op een zwangerschap kreeg een flinke boost. Maar ook nu weet ik beter. Mijn lichaam is niet te vertrouwen. 

Ondertussen heb ik geleerd mezelf te beschermen. Te beschermen voor ontgoocheling, voor valse hoop. Van bij het begin van proberen hield ik mezelf elke keer voor dat het niet gelukt zou zijn, dat ik niet zwanger zou zijn. Het verschil met het begin is dat ik het in het begin niet geloofde. Als je het in een weegschaal legt, dan woog toen nog "ja ik ben zwanger op" op ten opzichte van "neen je bent niet zwanger". De balans is geleidelijkaan gaan overhellen naar de andere kant. Gelukkig staat de hoop dat ik zwanger ben ook nog niet helemaal op de grond, is er toch nog een beetje gewicht in deze schaal. 

 

decoration

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toch zijn er momenten waarop de balans weer in de andere richting gaat. Tijdens de wachtweek begint de "ja ik ben zwanger"-schaal al meer gewicht te krijgen. Uit zelfbescherming laat ik ze nog niet primeren. Maar o wee, éénmaal één dag overtijd begint ze de overhand te krijgen. Eén keer was mijn cyclus 33 dagen: abnormaal lang voor mij (heb een gemiddelde cyclus van 26 dagen). Toen heb ik het zelfs gewaagd een zwangerschapstest te doen. Maar negatief uiteraard. Toch zolang geen bloed, steeds kans op zwangerschap. Een dag later moest ik op controle bij de gynaecologe. Ook toen had ik nog de gedachte "Zou het kunnen dat ik voor het eerst een "wormje" zie?". Maar onmiddellijk met de zelfbescherming "Nee dat kan niet. De rode duiveltjes zullen juist komen voor je moet binnengaan." Jammer genoeg heeft deze laatste gedachte gelijk gekregen. Tijdens het naar toilet was het inderdaad van dat. Van alle momenten ... grrrr.

Ook een goede maand geleden had ik een opflakkering van hoop. Ook al was ik maar twee dagen overtijd. Op zulke momenten is de ontgoocheling des te groter. En val ik effe weer in een diepe put. Gelukkig zijn er op die momenten sites zoals "de verdwaalde ooievaar". Ondertussen heb ik dankzij deze site een goede band ontwikkeld met een lotgenoot, waar ik regelmatig mijn verhaal tegen kwijt kan. Dank u wel! 

 decoration

 

11:22 Gepost door Bokje in (Wan)hoop | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

27-06-08

How to make a baby?

Ons baby-project is zeer bewust gekomen. Eenmaal de beslissing genomen gingen we ervoor.

Zoals een zeer goede vriendin, lotgenoot, reeds schreef werd het "sex for life". Ik kan het niet beter omschrijven. Dit betekende voor ons dat onze frequentie van sex nodig moest worden opgedreven.  Ja, we horen niet toe tot die groep die sowieso 3 maal per week sex heeft. Vroeger speelde de vraag daarom wel eens door mijn hoofd "Zijn we wel een goed koppel?". Gelukkig heb ik die vraag al al lang affirmatief beantwoord. We zien elkaar super graag, we zouden niet meer kunnen zonder elkaar en we doen veel met en voor elkaar. Ook op fysiek vlak is er voldoende aantrekking om ons eigenlijk geen zorgen te maken. Dus JA WE ZIJN EEN GOED KOPPEL!!!

Ons "babyproject" verplichtte ons wel meer sex te hebben. Dit had wel een leuke bijwerking: meer sex hebben doet meer zin in sex krijgen. Maar ook nu nog blijken afgelopen maanden ons schema soms zeer strak te liggen. We benutten dus niet elke cyclus optimaal. Soms is dat ook bewust: bewust een rustpauze, bewust een moment om eens niet te veel te moeten hopen. Om minder pijn te voelen als het toch weer eens op niets is uitgedraaid. Bewust jezelf beschermen.

Het maakt ook precies niet veel uit. Veel sex, en sex op het juiste moment resulteerde toch totnogtoe nog niet in een embryo. Misschien hebben we er té bewust voor gekozen voor een baby. Misschien ben ik er te veel mee bezig geweest afgelopen maanden. En hoe langer het duurt, hoe erger het wordt. Het is niet evident om het los te laten. Ergens las ik dat er nog geen medicijn bestond om het te doen vergeten. Als iemand dit geneesmiddel toevallig kent, wil je het me dan aub laten weten. Ik slik het onmiddellijk.decoration

14:16 Gepost door Bokje in Liefde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

26-06-08

Hoe het allemaal begon

decoration
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Mijn ventje en ik zijn al meer dan 4 jaar getrouwd. We hebben al 10 jaar een relatie. We krijgen dan ook al meerdere jaren de vraag "en nog geen kindjes?". Vooral sinds we getrouwd zijn horen we deze vraag / opmerking meermaals, alsof je trouwt om kinderen te krijgen. Je weet wel hoe dat gaat hé: op nieuwjaar "en dit jaar een kindje hé". Tot vorig jaar  hadden we nog geen behoefte om kindjes te hebben.


Maar in september 2007 veranderde dat. We gingen ervoor. We wilden het toch wagen om een kleine ukkepuk op de wereld te zetten.

   

 

 
decoration
 
 
 
 
decoration

 

 

 

16:30 Gepost door Bokje in Liefde | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |